Italy – good books! – länge leve boken

 There is nothing either good or bad, but thinking makes it so” – Shakespeare 

Med fjärrkontrollen i handen slår jag mig ofrivilligt ned framför tv`n. 

Jag vet egentligen inte om det är den som lockar eller kanske mer den bekväma soffan som råkar vara placerad framför tv`n. 

Så börjar det vi i Italien kallar för ”zapping”, det frenetiska knäppandet på fjärrkontrollen, för att bedöma utbudet på tv kanalerna.

99 fall av 100 slutar det med att jag glatt tar fram en bok istället. Soffan är faktiskt minst lika bekväm för bokläsning.

 

R.Ekström

Italiensk tv har enligt min synpunkt genomgått en dramatisk försämring i vilken dåligt uppförande, vulgära uttalanden och negativitet har blivit riktmärke för det stora utbudet av kanalerna.

”Rumsrent” gäller inte längre som måttstock. De mest vulgära, avvikande och oberäkneliga profilerna anses vara de som garanterar tittarsiffrorna. De mest obscena uttrycken döljs med ett censurerat ”pip” för tv-tittarna medan publiken i studion glatt tar del av dem. 

En del tv-gäster ”piper sig” på så sätt till stor del igenom programmen.

Förstå mig rätt, jag anser mig inte vara konservativ, överkänslig eller pryd. Vad jag reagerar för är den totala förlusten av kvalitet, både vad gäller tv -producenternas inriktning av programinnehåll liksom hur personer är villiga att göra vad som helst för ynnesten att få synas i tv.  

R. Ekström

Italiensk tv av idag består av såpoperor, tävlingar, matlagning och ett oändligt antal talkshow. Programledarna är ofta journalister vilka börjat sina tv karriärer som tv-gäster för att sedan uppgraderas till att leda en egen talk show, varav de flesta är mer intresserade av att höras än att låta gästerna tala till punkt.

 Och med tanke på italienarnas medfödda talang att ”engagera sig” och diskutera med ”hetta” slutar det alltid med att alla talar i mun på varandra, vilket inte förhindras av programledarna, snarare tvärtom, vilket gör det omöjligt att följa den stackars lilla röda tråd som förhoppningsvis fanns i början av programmet.

Och tyvärr inriktar sig alla dessa program på negativa nyheter som bedöms och töms på alla tänkbara synpunkter av ”opinionseliten”, vilka flyttar runt på stolarna i de olika tv kanalerna. Hade man en minsta aning om ämnet före programmets början raseras det till ett intet  vid programmets slut.

R. Ekström

Vad är det som gör att människor dras till negativa nyheter, våldsamma ageranden och otrevligheter? Är inte livet ”intressant” nog för att även välja elände som underhållning?

Kanske känner människor ett behov, en slags ”njutning” av negativitet. Hur kan man annars förklara denna aptit efter bedrövelse som får oss själva och andra att må dåligt.

Tacka vet jag en bra bok. Man har den för sig själv och ingen reklam  avbryter läsandet. Under läsandets gång växer man in i bokens handling, i fantasin ser man miljön, blir kompis med personerna och när man närmar sig bokens slut inträder plötsligt en känsla av saknad, en förlust av något familjärt, vilket man under läsandets gång fått vara en del av.

Sverige lär vara ett land där boken har en god plats i människors tillvaro. Tyvärr är det inte så i Italien, detta kulturland med så många kvalificerade författare. 30% läser inte något överhuvudtaget och orsaken är att de inte tycker sig ha tid. 22 miljoner italienare har inte läst en bok sedan 2015. Och ju äldre italienarna blir desto mindre läser de! Synd, med tanke på att ”tankemotion” gör gott på äldre dar. Länge leve boken!

The difference between something good and something great is attention to detail” -Charles R. Swindoll

copyright 2019: R. Ekström

Some good books to read: https://thegreatestbooks.org/

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *