Italy, Ariccia – prinspalats och fläskkarré i Castelli Romani

 Ariccia, Castelli Romani

Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.” ― Benjamin Franklin

 

Palazzo Chigi in Ariccia

Ölskummet reflekterar himlens svala, blåa färg medan glasets beläggning av imma bekräftar ölets låga temperatur. Efter en djup klunk av drycken sneglar jag på den vita byggnaden på andra sidan torget, medan Giuliana läppjar på sin capuccino. Torget ”Piazza di Corte”, framför byggnaden, är ett arkitektoniskt verk av Bernini, 1600 talets mest anlitade skulptör/målare/arkitekt, idag belamrad med marknadsstånd.

Castel Gandolfo

Vi befinner oss i staden Ariccia, 26 km söder om Rom, inte långt från Castel Gandolfo, påvens sommarresidens, vid sjön Albano, Italiens djupaste vulkansjö, 168 m, i det berömda området Castelli Romani.  

Lago Albano

Vi har lockats hit genom rykten om det intressanta Palazzo Chigi i Ariccia. Palazzo Chigi finns även i Rom, sätet för den italienska regeringen, medan detta var ett sommarresidens för familjen Chigi. Palatset inköptes 1661 av kardinal Flavio och prinsarna Mario och Agostino Chigi för den nätta  summan av  358.000 ”scudi”.

 

När vi kliver in i den stora byggnaden från 1600 talet, med de massiva, kyliga väggarna, inser jag att Giuliana hade rätt. En kopp varm kaffe hade nog passat bättre idag än en kall öl.  

Guiden Mara tar hjärtligt emot oss och börjar en entusiastisk vandring i vad som varit familjen Chigi’s sommarhem under 16-17-1800 talet. Det känns som att vi kliver in i familjens privata vardagsliv och det är bara byggnadens prinsar och prinsessor som saknas. Men de finns däremot rikligt representerade i palatsets stora konstsamling. Och samtliga rum är fortfarande inredda med familjens antika möbler.

Rummens väggar är klädda med färggranna korktapeter vilka även fungerar som isolering. Vid det välordnade skrivbordet saknas naturligtvis endast en levande prins i egen hög person. Allt annat är på sin plats.

Det känns alltid påträngande att kliva in i intima sovrum oavsett hur gamla de är, så också denna gång. Sängen verkar nybäddad och atmosfären ger ett intryck av att någon snart ska kliva in för att hämta den nyvakna dockan, vid sidan av den breda sängen. Hoppas vi inte stör.

 

Augustinus och Maria tog sitt kall på stort allvar och i en febril strävan efter en maskulin ”tronarvinge” fick Maria föda 13 flickor innan en pojke gjorde entré. Detta under en lite drygt 20 årig period. 

 

I nunnornas rum finns avporträtterat familjens döttrar, alla nunnor.

Medan vår guide berättar smyger jag runt och fotograferar. På så sätt missar jag tyvärr en del intimare ”skvaller” om familjen Chigi men jag tycker nog att bilderna i sig är goda berättare. 

 

Ett privat apotek fyller ett eget rum med väggarna dekorerade av familjens och släktens medlemmar i små format, förhoppningsvis alla friska och välmående.  

Ett av familjens nöjen var ett spel som kan liknas vid biljard, övervakat av familjens religiösa överhuvuden, vilka förhoppningsvis avskräckte mot fusk.

 

Matsalen är fortfarande uppdukad, endast mat och dryck saknas, men vi är inte inbjudna till lunch. Aptitretande dofter har ändock nått oss men det är inte från palatsets kök utan det kommer utifrån. Vi är ju i Ariccia som är berömd för en speciell maträtt och den måste vi nu därför söka vid stadens serveringar. 

 

Porchetta di Ariccia

En äkta ”porchetta” från Ariccia: ugnstekt fläskkarré fylld med vitlök, fänkål och rosmarin, hoprullad till en rulle, serverad i ett färskt, vitt bröd. En fet och flottig men oerhört smakfull maträtt att äta på stående fot och med ett glas öl eller vin balanserande i den andra handen.

Ett helt prinspalats och en välsmakande porchetta från Ariccia på en och samma förmiddag, vad mer kan man begära. 

Palazzo Chigi di Ariccia är idag ett museum i kommunens ägo. 

“The more I read, the more I acquire, the more certain I am that I know nothing.” ― Voltaire

To visit the link of Palazzo Chigi Ariccia click here:

https://www.palazzochigiariccia.com

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *