Italian beauty – ett sagolikt besök i Villa Giulia i Rom

”The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the true source of all art and science” – A. Einstein 

Il Museo nazionale etrusco di Villa Giulia

Villa Giulia finner man utmed den exklusiva gatan viale delle Belle Arti, inte långt från via Flaminia, vilken även leder den ringlande trafiken fram till Moderna museet, de pampiga Villorna för Rumänska och Egyptiska akademierna samt den njutbara Borgheseparken. Svenska institutets mindre charmiga byggnad finner man i samma kvarter.   

Den 24 mars 2018 skrev jag en artikel om ett besök vid den etruskiska gravplatsen i Cerveteri, norr om Rom och hänvisade då till en uppföljning i det etruskiska museet Villa Giulia, vilken jag nu presenterar här.

Det mesta av vad man funnit av värde under utgrävningar av de etruskiska gravplatserna i Italien har samlats i detta museum. Och det är oerhört mycket man bjuder på.

Den vackra renässansvillan från mitten av 1500 talet, byggd som sommarpalats av påven Giulio lll för att sedan hamna i statens ägo efter Italiens enande, är det nationella etruskiska museet sedan 1889.

 

Väl innanför villans överdådiga entré lockar den rymliga trädgården med välvårdade, gröna gräsmattor framför de vackra, klassiska byggnaderna och de mosaikklädda terasserna. 

Museet är fantastiskt välorganiserat och erbjuder stora exponeringsytor på flera plan. Varje monter är fylld av vackra, välbevarade hantverk, presenterat med stor smak och skicklighet. 

Flera montrar med ansiktsskulpturer, underbara porträtt, vilket visar att människor är sig lika, då som nu. Vackra ansikten och underbara uttryck. Tydligen satt folk modell redan på den tiden.

Den absoluta favoriten är den berömda ”brudparets grav” i terrakotta från VI seklet f. Kr., framgrävd i Cerveteri under 1800 talet. 

Vi ser besökare från hela världen som smyger runt på tå, liksom vi, med stor respekt inför detta överflöd av skönhet. Folk fotografer vas efter vas, figur efter figur för att ta med hem till beundran när minnesbilderna med tiden bleknar. Kanske också för att ge tyngd bakom berättelser till släkt och vänner vid hemkomsten till avlägsna länder.

I tankarna formas frågetecken om hur de, etruskerna, kunde vara så skickliga mästare under en tidsepok så avlägsen från vår tid.

Den vilsna tanken att de skulle sakna visdom och kunskap, det vi anser oss inneha i vår moderna tid, kommer på skam. Istället inser man att människan har gjort små framsteg under dessa årtusenden. Och den progress som har gjorts visar sig tyvärr oftast vara destruktiv och ofta kvalitetslös.

Stillsamt och eftertänksamt styr vi våra steg ut från museet medan vi åter slänger en beundrande blick mot den vackra villan.

Giuliana och jag avslutar dagen med en avkopplande promenad och en aperitivo i Borgheseparken för att smälta de överväldigande intrycken av eftermiddagens upplevelse.

Vi rekommenderar varmt ett besök i Villa Giulia vid ert kommande Rombesök. En upplevelse som ger tusenfalt tillbaka.

”Don’t cry because it’s over, smile because it happened” – Ludwig Jacobowski 

visite the site of Villa Giulia and musei Capitolini, click here:

http://villagiulia.beniculturali.it/

http://www.museicapitolini.org/es

Vill du resa med oss till Italien? OBS! Endast några få platser kvar!

Reseinformation finner du under rubriken ”Upptäck Italien – resor” i denna blogg. Klicka på titlarna nedan så kommer du direkt till reseprogrammen:

Norditalien: Venedig, Verona, Valpolicella, Gardasjön  4-10 september 2019Klicka här

Det sköna Apulien: Polignano a Mare, Alberobello, Matera 2-8 oktober 2019Klicka här

Har du frågor och funderingar eller vill intresseanmäla dig kan du skriva ett meddelande under rubriken ”Kontakta mig”. 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *