Christmas – en stillsam fundering om jultomten

The best and most beautiful things in this world cannot be seen or even heard, but must b felt with the heart” – Helen Keller

Även i Italien har vi jultomten. Här kallas han Babbo Natale. Ganska lik vår svenske tomte: rund, god och glad. 

Men hur gammal är tomten egentligen? Jag menar inte legenden om tomten, utan hans fysiska ålder.

 Han presenterar sig alltid med långt, vitt skägg och hår, vilket brukar tyda på en högre ålder, men inte alltid. Det finns människor, både kvinnor och män, vars hår grånar redan vid 40-50 års ålder; 

Jultomtens fysionomi tyder på ett visst, långvarigt välmående vilket brukar tyda på en viss ålder, men inte att ta för givet. Det finns många korpulenta personer i yngre åldrar;

 

Men med tanken på hur tomten tar sig fram i livet, med hästar och släde, så är det inte precis ett lugnt framförande. Snarare våldsamt och riskfyllt vilket snarare skulle tyda på en yngre årgångs våghalsighet;

 

Dessutom får han släpa på mängder av paket i olika format varav en del kan väga sin vikt i guld. Han bör alltså vara ganska muskulös och atletisk, speciellt om han måste ta sig in och ut genom skorstenar i villor och höghus.

 Så hur gammal är jultomten egentligen?

 

Jag läste nyligen i en italiensk tidning att dagens människa kan påstås vara gammal först vid 75 års ålder. När jag läste detta slog det mig hur ung jag alltid har känt mig i jämförelse med min ålder. Efter att ha läst artikeln har jag förstått att så tycker de flesta av oss.

Att gissa på åldrar är svårt. När jag var 15 år tyckte jag 45-50 år var lastgammalt. När jag var 30 år hade denna synpunkt höjts till 65-70 år för att nu, här i Italien, ha nått hela 90 år.  I dag tycker jag att många är gamla tills jag kommer på att vi faktiskt har samma ålder. 

Det gamla ordspråket: ”man är inte äldre än man gör sig” stämmer väl.

De första upplevelserna av jultomten kan vara av stor betydelse för hur den fortsatta relationen kommer att påverkas för resten av livet.

 

En barndomsvän berättade en gång om en jul när han var i långstrumpsochkortbyxåldern. Hela familjen väntade vid matbordet på jultomten, det var sen eftermiddag och stämningen i sällskapet var upptrissad. Kanske delvis pga brännvinsflaskan som stod inom räckhåll för hans pappa.

Då han inte riktigt litade på den mystiske jultomten som skulle komma och ingen i familjen dessutom saknades, så satte han sig för säkerhets skull i pappans knä. Därifrån var ytterdörren under hans uppsikt. 

Plötsligt öppnades dörren, in kliver en okänd människa i långt, vitt skägg, konstiga, röda kläder och med ett groteskt skratt skrek han:  

GOD JUL!!!!

 

Chocken blev total: vännen föll som en sandsäck i golvet och med honom föll brännvinsflaskan, som visade sig sakna kapsylen, vilken vårdslöst låg kvar på bordet. 

Han minns inte om pappans efterföljande frustration berodde på tomtens skränande uppdykande, hans olyckliga fall eller flaskans tragiska sorti på vardagsrumsgolvet, men sedan den julen litar han inte på tomtar.

 

Hur gammal är då jultomten egentligen?

Det gäller nog samma för honom som för oss alla hur vi upplever våra åldrar, han tycker säkert att han är yngre än vad han ser ut för. Och så länge han är övertygad om detta kommer han oförtröttligt att fortsätta sin fantastiska gärning: att glädja både barn och vuxna runt om i världen, åtminstone en gång om året.

Med detta något bisarra inlägg önskar Giuliana och jag alla våra vänner en riktig GOD JUL! BUON NATALE! HAPPY CHRISTMAS!

In order to be happy oneself it is necessary to make at least one other person happy” -T. Relk

Copyright 2018: akvarell och akryl Roland Ekström

Vill du resa med oss till Italien? OBS! Endast några få platser kvar.

Reseinformation finner du under rubriken ”Upptäck Italien – resor” i denna blogg. Klicka på titlarna nedan så kommer du direkt till reseprogrammen:

Norditalien: Venedig, Verona, Valpolicella, Gardasjön  4-10 september 2019Klicka här

Det sköna Apulien: Polignano a Mare, Alberobello, Matera 2-8 oktober 2019Klicka här

Har du frågor och funderingar eller vill intresseanmäla dig kan du skriva ett meddelande under rubriken ”Kontakta mig”.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *