Evolution – från apa till Barbie

 “You can’t cross the sea merely by standing and staring at the water” -Rabindranath Tagore

”Evolution: från apa till Barbie”. R. Ekström

Ja, jag vet! Det är ingen nyhet men det kanske är nyttigt att bli påmind innan vi förlorar kontakten med verkligheten helt och hållet:

 

Vi härstammar från chimpanserna! Det kan inte sägas tydligare. Vi är helt enkelt släkt, aporna och vi! Visserligen på långt håll, men ändå. Förkärleken till bananerna sitter alltså i vår ryggmärg. Bra att veta. Varje gång vi skalar banan gör vi det med samma finess och teknik som aporna i alla tider har gjort. Väl inlärt.

 

”Människans mångfald”. R.Ekström

Det berättas att vi och de skiljdes åt för ca 7 miljoner år sedan. Efter mycket om och men har några av oss hamnat i, vad vi idag kallar, Europa. 

Vi lämnade nämligen Afrika från vilket vi alla tydligen härstammar: Italienare, tyskar, polacker, svenskar…alla har vi en gnutta av Afrika i vårt påbrå. 

 

Kanske en god förklaring till att de, dvs afrikanerna av idag, fortsätter att söka sig till Europa. Det är precis som med bananerna, migrationen sitter i ryggmärgen liksom väderstrecken. Tiden är relativ och migration har aldrig upphört under dessa miljontals år för vilket överlevandet alltid har varit drivkraften. 

 

Migrationen har blivit dagens viktigaste politiska ämne i många, kanske alla, europeiska länder. Många politiska partier vill ha förbud mot invandring, framförallt från utomeuropeiska länder och de ökar i popularitet. Tyvärr visar det sig ofta att de fakta de använder sig av ibland är baserat på osakliga grunder och förutfattade meningar vilket i sin tur skapar rädsla för det ”okända och avvikande”.

För ett antal år sedan besökte Giuliana och jag delar av Afrika under olika perioder, bl a Kinshasa i dagens Kongo. Under dessa resor lärde vi oss att förutfattade meningar får fotfäste där kunskap och erfarenhet saknas.  

Jag har ett par jordnära exempel att berätta:

Innan vi åkte till Kinshasa blev vi varnade för Kongoleserna – ”tjuvar och banditer”. 

Väl där, under en ovanligt stressig dag, glömde vi en handväska med pengar, pass och andra viktiga handlingar i en taxi. Vansinnigt! Vi upptäckte detta först när taxin redan försvunnit ur sikte. Mardröm! Vånda! Kris! Ett obestämt antal dramatiska minuter passerade medan vi jonglerade 1000 orealistiska lösningar emellan oss i den afrikanska hettan. 

 

Plötslig hörde vi ett alarmerande bilhorn från en bil som närmade sig i olagligt hög fart. Vår taxi! Chauffören bromsade in och viftade oroligt med vår värdefulla väska i handen. Han återvände så fort han hade upptäckt väskan i baksätet. För första gången i mitt liv fick jag chansen att från hjärtat ”krama musten” ur en kongolesisk taxichaufför. 

 

Under en resa i Etiopien och en utflykt utanför huvudstaden Addis Abeba, passerade vi och vårt resesällskap, alla vita européer, en villaträdgård där det pågick bröllopsfestligheter. Ett hundratal gäster åt, drack, dansade och sjöng och den varma luften fylldes av framtidshopp och livsglädje. Vi stannade nyfiket till medan våra fotokameror gick på högvarv. Mycket snart öppnades grindarna på vid gavel och vi blev välkomnade in för att deltaga i festligheterna, vilken varade i timmar. 

 

Vi har många liknande erfarenheter från detta Afrika, vilken nu tycks hota tryggheten och välfärden i alla européers tillvaro. En trygghet och välfärd som är mänskligt att försvara men också att söka efter, oavsett nationalitet och kultur. Detta sökande drev våra förfäder  att migrera i förhoppning att finna ett värdigt, mänskligt överlevande.

 

Världens befolkning ökar explosionsartat och ingen kan i dagens läge söka nya mål utanför vår moder jord. Detta är vår planet och vi måste nog finna oss i att dela den med våra medmänniskor, oavsett nationalitet och hudfärg. Vi har få valmöjligheter. Kanske något att meditera över i dessa juletider.

 “Be the change that you wish to see in the world.” ― Mahatma Gandhi

 copyright 2018: ”Evolution- från apa till Barbie”, ”Människans mångfald”.  Lackfärg på duk, Roland Ekström

Vill du resa med oss till Italien? OBS! Endast några få platser kvar.

Reseinformation finner du under rubriken ”Upptäck Italien – resor” i denna blogg. Klicka på titlarna nedan så kommer du direkt till reseprogrammen:

Norditalien: Venedig, Verona, Valpolicella, Gardasjön  4-10 september 2019Klicka här

Det sköna Apulien: Polignano a Mare, Alberobello, Matera 2-8 oktober 2019Klicka här

Har du frågor och funderingar eller vill intresseanmäla dig kan du skriva ett meddelande under rubriken ”Kontakta mig”.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *