Italy, dogs – människans bästa vän

Nature is pleased with simplicity” – I. Newton

 

Copyright 2018: R.Ekström

Vi har förmånen att bo i en kommun som bryr sig om gång och cykelbanor, vilket är ovanligt i centrala Italien.

De utrymmen som existerar mellan bostadshusens fasader upplåts i vanliga fall åt biltrafiken, och i de få fall det finns trottoarer används dessa som parkeringsplatser.

FIANO Romano är en expansiv förort, ca 30 km norr om Rom. Det har på några få år byggts hela stadsdelar med villor och flerfamiljshus i varierande storlekar.

Och då italienarna förknippar sina trädgårdar med naturligt utrymme för husdjur, stora som små, har också hund och kattstammarna ökat i samma utsträckning som nybyggandet. 

 

Detta märks speciellt under de dagliga promenaderna. Man blir nämligen rejält utskälld när man passerar dessa lummiga trädgårdar. Och då en hund börjar ta ton instämmer alla de övriga utmed gatan i samma kör. Detta gäller naturligtvis även nattetid vilket kan innebära förlorad nattsömn, speciellt under varma sommarnätter. 

Många av villaägarna har 2 eller fler hundar och anser tydligen att alla typer av djur: höns, hästar, kor, får, hundar och katter, är till naturen uteliggare och ska därför hålla sig utomhus. 

 

Flera av dessa hundägare anser dessutom att deras husdjur inte behöver kontrolleras överhuvud taget, vilket medför att de kommer och går som de vill, med nedsmutsning av gator och promenadstråk som naturligt resultat. 

 Med tanke på att hundar bedöms vara ett ypperligt, levande tjuvlarm på fyra ben är det naturligtvis av stor betydelse att de hörs, vilket innebär att de mer än gärna får skälla ut alla som råkar närma sig deras domäner, vilket inkluderar: brevbärare, sophämtare, joggare, vandrare och tjuvar.  

 

FIANO var för inte länge sedan en liten jordbrukskommun med många små bondgårdar vilka plötsligt blev eftertraktad terräng för bostäder. Detta visar sig tydligt idag genom att många villaägare fortfarande har tuppar och höns i sina trädgårdar, medan några t o m har små skockar av får som tidvis får ströva fritt i området för att få variation i dieten. Även de avger tydliga igenkänningstecken på gångvägarna.

 

Men att vara hundägare visar sig vara bra även för mänskliga relationer. Under de dagliga promenaderna möts gäng av  hundar, med sina hussar och mattar i släptåg, vilka utnyttjar tillfällena till att lära känna varandra och umgås. Positivt för både hund och människa.

Nyligen fortsatte ett tjugotal av dessa ägare till de fyrfotade älsklingarna detta umgänge över en pizza medan deras vovvar ovanligt nog fick stanna hemma. Mötet skedde nämligen på en pizzeria, utan tillträde för vovvar. Säkert kompenserades de när matte och husse skuldmedvetna hittade hem.

”A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself” -Josh Billings

copyright 2018 : ”Hunden, människans bästa vän”, lackfärg på duk, R. Ekström

Some great pictures of dogs: https://www.pexels.com/search/dog/

Vill du resa med oss till Italien? Obs! Bara några platser kvar!

Reseinformation finner du under rubriken ”Upptäck Italien – resor” i denna blogg. Klicka på titlarna nedan så kommer du direkt till reseprogrammen:

Norditalien: Venedig, Verona, Valpolicella, Gardasjön  4-10 september 2019Klicka här

Det sköna Apulien: Polignano a Mare, Alberobello, Matera 2-8 oktober 2019Klicka här

Har du frågor och funderingar eller vill intresseanmäla dig kan du skriva ett meddelande under rubriken ”Kontakta mig”. 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *