Italy, nature Life – smarta änder

Life is like playing a violin in public and learning the instrument as one goes on” Samuel Butler

Tänk vad mycket naturen kan lära människan. Ibland tillåter vi oss inte att reflektera över den intelligens som råder i naturen. Jag läste nyligen en författares reflektion * över en  jämförelse mellan naturens och människans uppförande i laddade relationer:

Två änder råkar i ”dispyt” med varandra. Kanske den ene sökt sig in på den andres territorium. Ilsket flyger de på varandra med all kraft de kan uppbringa. Men uppgörelsen varar inte länge. Snart skiljs de åt och simmar i varsin riktning bort från varandra…

samtidigt som de  flaxar vilt med vingarna några gånger, som för att göra sig av med överskottsenergin de laddat upp under fighten. Sedan simmar de vidare som om ingenting har hänt. Dispyten är glömd och tillhör redan det förflutna. 

I jämförelse kan man se hur komplicerat ändernas liv skulle varit om de hade människans sinne. För människan upphör aldrig situationen helt utan hon kan dras med den i timmar, dagar t o m år. Att förlåta och glömma är en hård nöt att smälta för det mänskliga sinnet. Istället samlar vi på mentala ”smälthärdar” som sedan exploderar utanför vår kontroll, både individuellt liksom kooperativt.

Kanske vi borde försöka lära av naturen och göra som änderna:  ”flaxa med vingarna” d v s omedelbart göra oss av med överskottsenergin,  lämna konflikten/ det förflutna bakom oss och fortsätta livet i nuet. Som den romerske Kejsaren Marcus Aurelius sade: ” Om du är olycklig över någon yttre händelse så tillhör inte smärtan händelsen i sig utan snarare  din värdering av den; och den kan du påverka när du vill”.

“Life is really simple, but we insist on making it complicated” – Confucius

* Exempel hämtat från boken POWER OF NOW- Eckhardt Tolle:  https://www.eckharttolle.com/books/

Books about Eastern Philosophy:   https://www.goodreads.com/shelf/show/eastern-philosophy

Vill du resa med oss till Italien?

Reseinformation finner du under rubriken ”Upptäck Italien – resor” i denna blogg. Klicka på titlarna nedan så kommer du direkt till reseprogrammen:

Norditalien: Venedig, Verona, Valpolicella, Gardasjön  4-10 september 2019Klicka här

Det sköna Apulien: Polignano a Mare, Alberobello, Matera 2-8 oktober 2019Klicka här

Har du frågor och funderingar eller vill intresseanmäla dig kan du skriva ett meddelande under rubriken ”Kontakta mig”.

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *