Italy, what about fantasy – med luft under vingarna

“The moment you doubt whether you can fly, you cease for ever to be able to do it.”― J. M. Barrie

“Fantasy is an exercise bicycle for the mind. It might not take you anywhere, but it tones up the muscles that can”. T. Pratchett

Ascrea, Turano

Sedan flytten till Italien för 35 år sedan har jag upptäckt att detta ”miljöbyte” gjort gott åt inspirationen och givit fantasin luft under vingarna. Exakt vad som var orsaken vet jag inte men jag antar olika faktorer spelade in.Vi vet att miljöbyte är en god medicin vid depressioner, sjukdom, stress etc. och tydligt gäller detsamma för inspirationen, en icke obetydlig ingrediens i all typ av skapande.

Under 17-1800 och in på 1900 talet var det på modet för artister att söka sig utomlands för att skaffa nya konstnärliga insikter och många sökte sig till Italien. Evert Taube tillhörde de som sökte sig till Italien, Rom och San Remo, under 1900 talet för att inte tala om de år han vistades i Argentina och Provence. Ett klart exempel som visar hur dessa miljöer positivt påverkade skapandet. 

Italien är på alla sätt ett kulturland, inte minst den kultiverade naturen, odlad och designad av människohänder. Envist klamrar sig befolkningen fast vid de åldriga, små orterna som kryddar naturens skönhet med historiska, fantasieggande och ömtåliga byggnationer. Atmosfären doftar historia, minnen och skapande perspektiv. Utsikterna sätter fantasin i en ohejdbar rörelse.

Sedan jag omtumlad och förvirrad klarade mig undan den hårresande upplevelsen av jordbävningen i Amatrice med livet i behåll, vilket gav mig en känsla av att miraklens trollspö vidrört mitt öde, har min inspiration skenat iväg långt utanför måleriets gränslinjer, till skrivandets fagra landskap.

Det blev en så kraftfull upptäckt att all energi under en tid fullständigt koncentrerades vid datorns tangentbord. Och den stora upptäckten att målandet med färger och målandet med ord har stora likheter, löste upp knutar inom mig. Leken med ordens och meningarnas former målar textsidorna med “palettens alla färger”. 

I min blogg har jag funnit ett fantastiskt medium, jämförbart med konstutställningarnas tillfredställelse jag upplevt genom åren. Korta, livsbejakande artiklar fyller min tillvaro, liksom skisser och akvareller och fantasin skenar över öppna landskap.

Alberobello, Apulien

De olika konstformerna kompletterar varandra och livet i Italien har tillåtit mig att släppa på ”de svenska hämningarna”. Kanske mitt främlingskap har givit mig vissa friheter eller också är det allmänt ”högt till tak” här i Italien. Har det kanske med italienarnas tolerans att göra?

“I like nonsense, it wakes up the brain cells. Fantasy is a necessary ingredient in living, It’s a way of looking at life through the wrong end of a telescope. Which is what I do, And that enables you to laugh at life’s realities. ― Dr. Seuss

Copyright 2018 Ink and acryl : Roland Ekström

Klicka på länken nedan om du vill läsa min berättelse om jordbävningen i Amatrice 2016:

http://www.rolandekstrom.com/html/?page_id=3048&preview=true

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *