Italian music – Volare!

“You get in life what you have the courage to ask for”.  Oprah Winfrey

När jag var ung gick jag ofta vägen från Djurgården till centrum till fots. Ibland med en kompis, ibland ensam. Jag hade inget emot att gå ensam. Det var inte sällskapet som lockade, det var musiken. Trots mitt stora jazzintresse fascinerades jag av den italienska musiken. Den avnjöt jag som bäst ensam, tyckte jag då.

I början av -60 talet hade den italienska schlagermusiken besegrat världen. Musiken kom till Sverige långt före pizzan, pastan och de italienska vinerna. Den unge, kortbyxade Robertinos ljusa, barnsliga röst svepte över Sveriges bygder i sången: ” Arrivederci Roma…”

För att inte tala om ”Volare, å å, cantare åååå…” Den stora världshiten som efter segern i San Remofestivalen 1958 såldes i 22 miljoner exemplar och älskades av alla, men få svenskar mindes hans namn: Domenico Modugno, sångaren och kompositören till “Nel blu dipinto di blu”. Men han var världsberömd i sitt hemland Italien. Dessutom en av få utländska artister som gjort succe’ i USA utan att sjunga på engelska.

Min vandring från mitt hem på Östermalm avslutades ofta i Eskilstuna centrum. Närmare bestämt på restaurang Metropol. Där spelade utländska orkestrar, ofta italienska. Direktör Ivar Andersson hälsade alla gäster välkomna utanför restaurangens entre’dörr med sin något avvikande, mjuka skånedialekt, alltid leende. Han påminde mer om en bankdirektör än en krögare, tyckte jag då. 

Jag var ung, i början osäker på om jag var välkommen på krogen. Ivar kände snart nog igen mig. Jag förde inget väsen av mig för mitt huvudmål var musiken. 

Med tiden blev jag vän med orkestermedlemmarna. Redan då tyckte jag att italienarna var sympatiska. Och jag gillade sångerna, vilka jag inte förstod ett ord av. Men det italienska språket lät så vackert och klingade melodiskt bra.

Snart nog sjöng jag med i texterna, sittandes i de stora, bekväma sofforna nära dansgolvet eller de mindre bekväma stolarna på terasserna. Jag var inte intresserad av att dansa utan fördjupade mig helt i lyssnandet och nynnade med.

Till slut lockades jag upp på scenen av mina italienska musikervänner för att sjunga och spela med dem. Ivar såg fundersam ut i början men slappnade snart av. Det lät tydligen inte så illa iallafall. Den dansande publiken applåderade. ” Dimmi quando.., Tintarella di luna…Il mondo…” texter som jag då inte begrep mycket av men det lät ändå rätt tyckte de, musikerna. Jag skrattade åt berömmet och vi hade kul tillsammans.

Varje månad avlöste orkestrarna varandra, och varje gång kändes det trist när de gamla kompisarna försvann, men snart nog var man ”en i det nya gänget” igen. De, italienarna, hade alltid förmågan att skapa en kamratlig trivselstämning och repertoaren var i sort sett alltid densamma.

I trädgården i Castelnuovo di Porto,  mitten av -90 talet.

Inte kunde jag då ana att jag med tiden skulle gifta mig med en underbar och vacker italienska, bosätta mig i detta magiska land och med tiden lära mig detta vidunderligt vackra språk.

Italienarna är traditionella och nostalgiska och alla, oavsett åldrar, sjunger med när de gamla schlagersångerna flödar ur tv- och radioapparaterna. På de stora konserterna sjunger publiken högljutt med och artisterna kan då och då tillåta sig att vila rösterna. Sången fortsätter ändå. Texterna sitter troligtvis bättre förankrat i italienarnas sinnen än t o m multiplikationstabellen och sångröster har de ju alla.

Domenico Modugno, Polignano a Mare

Den 10-16 oktober 2018 reser vi med en stor grupp svenskar till Apulien och Modugnos födelsestad Polignano a Mare där han står staty mitt i centrum. Statyn är stor och stabil men ger ändå intrycket av att han flyger. Kanske vi också får deltaga i en flygtur, med fantasins hjälp, och stämma upp i de berömda tonerna till: “Volare åå, cantare åååå. Nel blu dipinto di blu…” Det kommer säkert att låta svenskt, men bra.

Viva Italia!

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans”. Allen Saunders

Copyright 2018 painting acrilico di Roland Ekström

Please, listen to some Italian music: http://www.italiamusicexport.com

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *