Italien, Rom-Campidoglio och de Kapitolinska museerna

“The best and most beautiful things in this world cannot be seen or even heard, but must be felt with the heart”. – Helen Keller

Jag minns de mjuka, svängiga, hesa tonerna av ”Sakta vi gå genom stan” , med Monica Zetterlund, när vi lugnt och behagligt tar oss fram i Roms centrala kvarter, från Piazza Cavour, där bilen nu står parkerad, till Campidoglio, för ett efterlängtat besök i Kapitolinska museerna. En ganska dryg promenad, men med en perfekt vårtemperatur och lugn trafik kopplar sinnet av och benen går av sig själva. Sinnet får vila tills vi är på plats för en mental uppladdning av museets historiska rikedomar.
Vi tillåter oss en kort paus på en uteservering för att smutta på en kall och uppfriskande öl medan benmusklerna får samla krafter inför slutsträckan, den stora trappan upp till Campidoglio platsen, där bronskopian av Marco Aurelio till häst hälsar oss välkomna. Originalet ska vi snart få beundra inne i museet.
15€ per person kostade entrén, men det är småsmulor mot vad museet har att erbjuda.

När vi kliver in på innergården, från Michelangelos formidabla Piazza Campidoglio, möter vi den förste kristne, romerske kejsaren Konstantin, utspridd i kroppsdelar av enorma format. Istället för att använda en tändsticksask för att demonstrera storleken på bild har Giuliana tagit plats mellan kejsarens knä och huvud, medan en del av en arm vilar bakom sockeln. Hela statyn lär ska ha varit ca 12 m hög.
En bra början, tycker vi, innan vi ens gjort entré i själva museibyggnaden.

Museet är uppdelat i salar från olika epoker och händelser, blandat med statyer i marmor och brons, keramik och föremål, fresco och oljemålningar, smycken och modellbyggen mm. Allt är vittnesbörd över svunna tiders rikedomar och konstnärligt kunnande som gått förlorat hos dagens generationer. Konstnärliga utföranden vilka visar hur dåtidens artister saknade hinder inför stora utmaningar och förverkligade sina verk med enorm talang, skicklighet och tålamod.

Roms symbol i brons, vilken tronar i centrum av varginnans sal föreställer varginnan vilken diar Romulus och Remus med sin mjölk och räddar dem från en grym död, enligt den antika legenden. Tidigare har man antagit att statyn härstammade från VI- V seklet f Kr. Senare tids forskare bedömmer istället att varginnan antagligen är utförd under XII seklet medan barnen troligtvis “föddes” under renässansens skapande epok.

I Orazi och Curiazi salen möts vi av gigantiska frescomålningar från 15 – 1600 talet vilka illustrerar motiv från Roms tillblivelse, varav denna målning föreställer ” bortrövanden av sabinskorna”.

 

Den kanske mest berömda av bronsstatyerna och den enda kvarvarande av en romersk härskare till häst, vilka var mycket vanliga under romartiden, är Marco Aurelio till häst. Under medeltiden förstördes samtliga statyer för denna “hedniska försköning” av Roms många härskare, medan denna räddades därför att man trodde den föreställde Konstantin, den kristne kejsaren. Statyn är troligtvis utförd år 176.

Pojken som plockar en tagg ur sin fot är ett klassiskt verk av absolut högsta klass utförd under I seklet f Kr. Bronsstatyn är 73 cm hög.

Hur Campidoglio såg ut under bronsåldern kan man se på denne modell.

Denna kollektion av ansikten visar att människorna då såg ut som vi gör idag.

Även Caravaggio är representerad i denna rika konstsamling från så många olika tidsepoker.

Denna mosaiktavla föreställande en tiger och en kalv är gjord i färgad marmor under IV seklet.

Palazzo Nuovo konstruerades 1654 och museet öppnades för allmänheten 1734 då Påven Sisto IV donerade en viktig bronskollektion från Lateranen. Museets kollektion växte med tiden genom donationer av flera påvar som önskade gallra ut ”hednisk konst” ur samlingarna i Vatikanen. Det fanns gott om Klassiska bronsstatyer vilka ansåg hedniska och genom att bronset var mycket högt värderat under medeltiden fick man bra betalt för det eftertraktade materialet. Därför förstördes stora mängder av konstnärliga bronsarbeten med “hedniska” motiv.
Museet består av två byggnader och man når dem smidigt genom en underjordisk tunnel.
Ett besök i de Kapitolinska museerna är en historisk resa i tiden som visar människans strävan efter absolut skönhet, under årtusenden.

To visite the musei Capitolini, click here: http://www.museicapitolini.org/es

Comments

    1. Post
      Author

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *