The best Italian beaches – Italiens bästa badvatten 2018

“Nature always wears the colors of the spirit”- R.W. Emerson 

Polignano a Mare

Planerar ni en badsemester i Italian i år? Då kan det vara bra att känna till att nu har den blå flaggan publicerats, vilket har som syfte att indikera var man kan finna de bästa badvattnen för sommaren 2018.

Vad är den blå flaggan och vad står den för?
FEE ( Foundation for Environmental Education) inspekterar och godkänner badvatten/ stränder utmed Europas kuster enligt speciella kriterier och de som kan påvisa sig motsvara dessa bedömningsgrunder tilldelas officiellt den blå flaggan. Kraven är högt ställda och de bedömer inte bara badvattnets kvalitet utan också den service som erbjuds, strändernas kvalitet, hanteringen av sopor och skräp, allmänna grönområden samt cykel och gångbanor.

FEE inrättade denna kampanj under det europeiska miljöåret 1987 och den genomförs i alla Europas länder.
Med hjälp av nationella jurykommittéer utför de lokala kontroller och föreslår kandidater till FEE Internationell.

Den blå flaggan tilldelas varje år utvalda kandidater i 48 länder i världen.
I år har 368 italienska stränder fått godkänt enligt FEE’s kriterier.

De fem främsta kandidaterna är:
Ligurien 27 lokaliteter;
Toscana 19;
Kampanien 18;
Marche 16;
Apulien 14.

Denna kampanj har medfört en stimulans för kuststäderna runt den italienska halvön att förbättra de lokala kvaliteterna, inte bara för turismen, utan även för den fasta befolkningen.

I September och Oktober reser vi med våra grupper till södra italiens kuster på både östra och västra sidan och vi har förnöjt kunnat konstatera att våra resmål flaggar med blått i stora format. Fattas bara annat!

Otranto

Polignano a Mare – San Vito, Ostuni – Creta Rossa och Otranto – Alimini/Baia dei Turchi i Apulien;
Sorrento, Amalfikusten och Anacapri i Kampanien.

Capri

Själv sitter jag just nu, några mil norr om Rom och skriver detta i min studio i Turano, inte vid något hav men med Turanosjön strax nedanför det lummiga bergskrönet

Sjöns vattenstånd är extremt högt i år och flera träd utmed sjökanten står under vatten. Endast lövtopparna sticker upp över ytan.

Dammen är öppen sedan en dryg månad men vattenståndet verkar inte vilja sjunka.

Naturligtvis beroende på att det är en fuktigt varm och regnig vår, speciellt flödar regndropparna under eftermiddagar och nätter. Men med tanke på förra sommarens torka är vi trots allt tacksamma för den påfyllning som sker just nu. Och växtligheten trivs i sin fulla blomstring.

Närheten till denna fantastiska sjö, med sitt turkosfärgade vatten, mitt i ett bergslandskap som omfamnar sjön så kraftfullt innerligt, får mig att tappa andan och jag kan med andnöd konstatera att havets storhet med sitt blå vatten inte saknas här hos oss bergsfolk i Turano.


Men visst, det ska bli en underbar upplevelse att möta havets storhet och dess vita stränder tillsammans med ett trevligt, svensk resesällskap, trots att jag tillhör bergsfolket.

Comments

  1. singer

    Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

  2. Travel Fun

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *