Galleria d’Arte Moderna och Villa Borghese i Rom

Trots en molnbeklädd himmel och utlovat regn, eller kanske just därför, bestämde vi oss på påskafton för en tur till Rom och ett besök på Galleria Nazionale d`Arte Moderna (Moderna museet).

Påskhelgen firar italienarna med släkt och vänner gärna utomhus, gärna på landet,  i deras sommarhus, hos släktingar eller på hotell och restaurang. Enligt uppgifter firade 11 miljoner italienare påskhelgen utomhus i år.

Och intresset är stort för att promenera, gärna där hundratals andra promenerar. På så sätt söker de gemenskap, för dem ett bevingat ord. Påskdagen och annandag påsk är populära grilldagar. Då doftar det grillat kött och korv i alla naturens hörn. Därefter promenerar man ner maten eller leker med barnen. Eller både ock. Detta gäller naturligtvis också staden Roms invånare.

På så sätt fann vi Rom ovanligt framkomligt redan på påskafton och vi hittade glädjande nog snabbt en parkeringsplats framför museet, nära det svenska institutet, strax intill Villa Borghese.

Från museets entre slängde vi blickarna mot det angränsande Borgheseparken, Roms gröna lunga, och fick en tydlig bekräftelse på vårens snabba framskridande i den grönskande, italienska naturen.


Den imponerande entre`trappan till galleriet hälsade besökarna varmt välkomna med afrikanska, svarta lejonskulpturer, och den imponerande byggnaden från 1911 var i sig värt ett besök. Samma underbara känsla vid varje återkomst.

Roms moderna museum erbjuder en kolletion på ca 20.000 konstverk från 1800 tal fram till nutid som består av målningar, teckningar, skulpturer och installationer.

Klimt.
Trots att romarna lämnat staden var galleriet väl frekventerat av turister, men vi upplevde ingen trängsel, tack vare de fantastiska utrymmena. Salarna på tre plan är många och rymliga och de olika epokerna är blandade i en intressant och varierande meny som stimulerar.

Max Ernst.

Klassiker som Monet, Van Gogh, Klimt, Max Ernst mfl är väl representerade, dessutom ett gott urval av ”modernister” med måleri, skulptur och installationer.

Bili Bidjocka 2014

Under perioden 20 mars – 24 juni 2018 visas det en modern utställning med den speciella titeln” I is an other be the other” på entreplanet, med 17 samtida afrikanska konstnärer med internationell inspiration och utbildning. De visar 34 arbeten i måleri, skulptur, installation, video och fotografi. Mycket intressant var arbeten med kombination av bild och textramsor i olika språk. Förutom texternas djupa budskap förmedlade de även en stark effekt i bilderna.

Moderna Museet har valt titeln : “T IME IS OU T OF JOINT”  på deras allmänna tema under denna period. Efter vårt traskande i de många salarna satt det fint med en vilopaus och en god espresso i museets flotta bar.Under tiden började solen ge sig tillkänna.

Museets centrala position och närheten till Villa Borghese gör det lättillgängligt att besöka om man turistar i Rom.

När vi lämnade museet sken solen varmt och gott så vi bestämde oss för  en skön promenad i Villa Borgheseparken. Parkens lilla sjö, strax intill museet, lockade familjer med barn och flera uppskattade en liten båttur i sjön.

Det är fantastiskt att bo nära en kulturstad som Rom vilken bjuder på så mycket intressant att se. Bara en promenad i Borgheseparken är en fantastisk stimulans, för att inte tala om att vandra i de närliggande, centrala kvarteren kring Piazza del Popolo och spanska trappan. Lika spännande varje gång.

Dagen avslutades i hemmets lugna vrå, inte med grillning, utan med en god hemlagad “Canelloni”, vilket är köttfärsfyllda, rullade crepes, gräddade i ugnen, medan vädret utanför växlade mellan regn och solsken. Lika varierande som utställningen på moderna museet.
Resten av påskhelgen bjöd däremot på både sol och värme och våren är här för att stanna.

Comments

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *