En schimpans jordnära fundering om homo sapiens.

En schimpans jordnära fundering om homo sapiens:

Sittandes högt upp i trädkronorna och se världen från ovan, stimulerar det en viss tankeverksamhet även hos oss schimpanser. Speciellt funderingar som rör människan, s k homo sapiens, vilket lär ska betyda ”vis man”, som tydligen syftar på människans goda tankeförmåga – intelligens, vilket man tydligen har anledning att tro att det saknas hos oss schimpanser.

Trots denna synbara avsaknad av tankeförmåga hos vårt enkla släkte, har vi dock lyckats förstå att dessa “vise  män ” / homo sapiens, med hjälp av deras väl utvecklade intelligens, har lyckats skapa så groteska uppfinningar att de utan vidare kan förgöra hela människosläktet och dessutom hela vår gemensamma planet, bara genom att trycka på en knapp!

Dessutom går ryktet här uppe i trädtopparna att dessa “vise män”, enbart under 1900 talet, med hjälp av dessa intelligenta uppfinningar av olika slag, har avlivat över 100 miljoner…homo sapiens! D v s deras eget människosläkte. 100 miljoner människoliv på 100 år! Inte konstigt att vi schimpanser tycker att människan, som dominerar denna planet,  är en mycket farlig art.

Är detta rykte sant får jag nog, som simpel schimpans, vara glad åt att vi och människosläket gick skilda vägar för 5-6 miljoner år sedan.

I stället för att ha en hjärna som klarar av att utveckla olika grymma metoder för att dominera och skada liv, nöjer vi oss med att svinga oss i trädstammarna, plocka löss på kompisarna och äta banan. Inga intellektuella aktiviteter direkt men ett kärleksfullt, enkelt och fredligt liv som inte gör en fluga förnär.

copyright Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *