Tre goda skäl att gilla “made in Italy”!

Made in Italy är ett varumärke vilket klingar gott i många människor öron. Italien har sedan länge spridit sina produkter, vilka konstant vunnit mark runt om i världen och de emigrerande italienarna har naturligtvis bidragit som goda reklampelare i många, olika världsdelar. Dessutom har dessa miljontals utvandrare garanterat en god, stabil kundkrets för de italienska varumärkena utomlands.
Man kan identifiera italienska produkter med tre ord: kvalitet, innovation, smak.

Tyvärr medför också stor efterfrågan på sådana produkter att de kopieras av ”icke italienska ” producenter som rider på popularitetsvågen och falskeligen uppger deras produkter vara italienska. Därför arbetar de italienska producenternas organisationer, i samarbete med den italienska regeringen, intensivt på att sprida information om vad made in Italy står för, skillnaderna mellan äkta och oäkta italiensk vara, vilket naturligtvis är av stor betydelse för konsumenterna.
Jag vill presentera 3 specifika produkter vilka utan tvekan klassas som  italienska och som under åren har påverkat de internationella smaklökarna:


Espresso: Jag minns i min ungdom när konsumtion av kok och bryggkaffe var allenarådande i Sverige. Då hade de invandrade italienarna i Stockholm, Eskilstuna, Västerås och Trollhättan sina italienska föreningar, som i princip var kopior av deras saknade, italienska barer hemifrån, och här träffades man på italienskt vis, pratade ( naturligtvis på italienska), spelade kort och drack äkta espresso eller cappucino. Espresso, vilket är en italiensk nationaldryck,  är så koncentrerad att den rekommenderas att drickas i små mängder. Kopparna är därför minimala i storlek och drycken fyller bara de små kopparna knappt till hälften. Kanske en av anledningarna till att espresso dricks stående vid bardiskarna i Italien. Man hinner lagom sätta koppen till munnen så är den tom.

Cappucino är helt enkelt samma mängd espresso men med tillsatt skummad mjölk, vilket i första hand är en frukostdryck för italienarna. Ibland erbjuds chokladpulver ovanpå mjölkskummet. När man en gång vant sig vid espresso är det svårt att dricka annan typ av kaffe;


Pizza: Det berättas att när drottning Margerita av Savoia besökte Neapel, i slutet av 1800 talet, önskade hon en kväll något lätt att äta, kanske rentav en smörgås. Då improviserade den tjänstgörande kocken fram “världens första pizza”, som naturligtvis fick namnet Margerita. Det napoletanska originalet är alltså fortfarande “ en mjuk smörgås “ i konsistensen medan dagens pizzor runt om i världen för det mesta är papperstunna, med knapriga kanter. Det artistiska sättet att förbereda degen, genom att snurra den i luften, anses också tillhöra napoletanskt ursprung.

I dag är elektriska ugnar moderna men enligt den italienska traditionen ska pizza tillagas i vedugn, vilket många pizzerior gör än idag, och dessutom är det fortfarande de klassiska pizzorna som gäller, utan nymodiga ingredienser såsom oxfile` med bearnesesås, annanas, pommes fritte eller andra “konstigheter”;

Pasta: Innan den italienska pastan gjorde sitt intåg i Sverige fick vi svenskar nöja oss med Kungsörnens makaroner, som alltid serverades väl kokta. Till detta kunde det tillhöra t.ex  stekt falukorv eller fläsk. När den italienska pastan började importeras till Sverige fortsatte man att koka dem väl länge, tills man lärde sig att de skulle kokas, i lätt saltat vatten, endast tills de hade ett visst ”tuggmostånd”. Dessutom ska vattnet koka innan pastan läggs i. Besöker man italienska restauranger får man vänta tills pastan är kokt, för den kokas först efter beställningen. Den ska nämligen vara nykokt när den serveras.

Plötsligt blev makaronikokandet en konst och då började  pastans goda smak att infinna sig. Samtidigt uppmärksammades olika italienska såsrecept: bolognese, carbonara, pesto, funghi etc., vilket ökade populariteten och efterfrågan av de italienska smakerna.

Svenskarna hade nu fått upp ögon för italiensk pasta vilken sedan dess försöker konkurrera med den hederliga, svenska potatisen.
Detta är tre exempel av ett mångfall som visar hur detta, till ytan, lilla land har påverkat den stora världens matkultur. Tre goda skäl, av många, till att besöka Italien!

Läs andra artiklar. klicka här

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *