God Jul och Gott Nytt År!

Vad är det som får tiden att gå så fort? En del springer som galningar men får ändå inget gjort medan andra lagom hinner vakna innan det det är dags att gå och lägga sig igen. Hur som helst, enligt min åsikt var det nyligen jul och nyår och jag har precis vant mig med att skriva 2017 när det nu är dags för 2018. Det kanske är med tiden som med klimatet, det förändras i snabb takt.
I Italien har vi i princip bara haft sommar i år. Vår, höst och vinter har knappt hunnit visa sig. Vi har nästan inte fått regn alls. 30 % mindre än förra året. Och då var det för lite redan då. När turister klagar över att det råkar komma några regnstänk just när de besöker Italien så ler de italienska bönderna hoppfullt av lycka. Äntligen en gnutta regn!
Men under den korta hösten, om regnet kommer, då kommer det med besked. Men inte överallt. Bara på några få platser som just då får för mycket, med svåra översvämningar som följd.

Lagom före jul har det föreslagits att det ska bli nyval i Italien den 4 mars 2018. Det betyder att vi kommer att få se många politiker som jultomtar under julhelgen och mellandagarna,  lovandes guld och gröna skogar. Det finns just i skrivandes stund 23 politiska partier men de klyver sig lika snabbt som atomer och nya partier poppar dagligen upp ur intet. Det är allmänt känt, t o m av italienarna själva, att de är 100 % individualister och i princip skulle det kunna finnas ca 60 miljoner partier, lika många som invånarantalet. Men då intresset för politiken har nått ren bottennivå får vi förhoppningsvis nöja oss med 25-30 partier som bara deras familjemedlemmar och släktingar röstar på.

.

Men nu är det jul och plastgranen i miniatur är på plats. Den är så liten så det finns inget utrymme för paket under granen. Det betyder alltså inga julklappar i år heller, bara till barnbarnen.
När svenskarna sitter och skålar som mest vid julskinkan på julafton snurrar italienarna omkring som vanligt i butiker och köpcenter. Deras julfirande börjar officiellt på juldagen. Då samlas familjerna vid matborden och frossar, precis som svenskarna, men med vin och grappa istället för öl och snaps.

Under julhelgen och mellandagarna brukar det vara intressanta konserter i Rom. Amerikanska gospelkörer är populära under julhelgens gospelfestival och det finns också utrymme för många, bra internationella jazzgrupper. En koncentration av musikaliska upplevelser av hög klass i julens tecken.

Plötsligt är det sedan nyårsafton och inget är som tidigare. Då ska alla träffas, kramas, pussa på kinder och önska lycka till. För att få detta att gå i uppfyllelse tar man till alla tänkbara medel för att aldrig någonsin glömma just denna nyårsnatt.

På många platser, kanske främst i Neapel, räcker inte vanliga fyrverkeripjäser till utan det ska vara hemmagjort, eller t o m skjutjärn. Sjukhusens akutavdelningar jobbar varje nyårsafton på högtryck för att ta hand om alla skadade, unga som gamla, som lekt lite för vårdslöst med krutet.
Och tyvärr lider inte bara folk utan även fä. Hundar och katter genomgår samma plågsamma erfarenhet varje år och de stackarna har ju inte ens tillgång till öronproppar.

När sista smällaren gjort sitt är champagnen nästan uppdrucken och sakta men säkert lägger sig lugnet över bygden medan givna löften seglar i den svarta natten, som herrelösa drakar, utan att kanske alls nå sina avlägsna mål.


Men det positiva är ändå att vi nu vet att ett nytt år börjar, med alla goda förutsättningar och drömmar som kanske ändå till slut kommer att förverkligas. Allt är möjligt, ingenting är omöjligt.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Comments

  1. Travel Time

    Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *