PICASSO, mellan kubism och klassicism: 1915-1925

 

Rom vaknade denna söndagsmorgon med vinterkyla, – 1 grad, men med sol och löfte om en varmare temperatur under dagen. Visserligen också regn, men under eftermiddagen. Men vädret var oviktigt för idag hade Giuliana och jag bestämt oss för att ”göra Rom” och det fanns ett viktigt lockbete denna gång för att ta oss de dryga två milen in till centrum med bil, trots kylan.
Vårt mål var Picasso utställningen på Scuderie del Quirinale, Rom, precis vid det imponerande presidentpalatset strax intill Fontana di Trevi.
Vi parkerade i P huset på Piazza Cavour och med tanke på närheten till S. Peterskyrkan tog vi oss en promenad dit för att se årets julgran och julkrubba, en tradition vi inte kan undgå.

S. Petersplatsen

Som vanligt var det mycket folk på väg dit och för att komma in på S. Petersplatsen fick vi passera kontroller jämförbara med incheckningen på flygplatserna, men utan att behöva ta av oss skor och svångremmar etc, och snart nog var vi inne. Solen sken och det var nog tur för det var fortfarande lite kyligt så tidigt på morgonen. Skäl nog till att snart ta oss till närmaste bar för en varm capuccino och en brioche.
Därifrån promenerade vi i lugn takt utmed affärsgatan Cola di Rienzo. Vi kunde inte skynda på stegen, om vi så ville, för trottoaren var full av folk som sökte sig in och ut i affärerna eller studerade skyltfönstren.
Vi passerade över floden Tevere som visade en trist uppsyn, antagligen p g a den låga vattennivån.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, med den stolta, egyptiska obelisken i centrum, var fortfarande förhållandevis folktom vilket man inte kunde säga om shoppinggata via del Corso. Turligt nog är ”Corsan” en gågata för annars skulle inte trottoarerna räcka till.
Nästa etapp var den eleganta butiksgatan via Condotti, med Roms äldsta bar, caffè Greco, och spanska trappan.

Via Condotti

Ett snabbt foto innan vi styr kosan mot det överbefolkade Fontana di Trevi fram till presidentpalatset Quirinale och vårt mål, museet Scuderie del Quirinale, där Picasso utställningen visas.

Scuderie del Quirinale

Inga köer, 15€ i entré och äntligen…
Det var en omtumlande, känslosam och glädjande upplevelse. Utställningen höll vad den lovade.

Picasso, mellan kubism och klassicism:1915-1925 visar en gedigen kollektion av utvalda konstverk, inspirerade efter ett 8 veckors besök Picasso gjorde i Rom och Neapel 1917 tillsammans med poeten Cocteau och musikern Igor Stravinskij. Han blev inspirerad av allt från de klassiska skulpturerna till det romerska och napoletanska folklivet.

Utställningen visar ett antal målningar och en stor mängd intressanta skisser och teckningar som även visar Picassos skicklighet som tecknare.

Det var speciellt intressant att se sambandet mellan den ena konstformen till den andra och hur de utvecklades. Allt mycket lekfullt och utan hämningar. Det förväntas gärna av konstnärer att de ska vara trogna sin målarstil livet ut. Folk vill kunna ”känna igen” konstnären genom en stilidentitet. Detta brydde sig inte Picasso om utan hans personlighet låg just i förändring och nysökande.

Han experimenterade ständigt och när ett experiment nått sin fulländning visade han upp det för sin publik för att sedan påbörja ett nytt experiment. Denna konstnärliga frihet är Picassos identitet: Fri, orädd, lekfull, fantasifull.

Planerar ni en tur till Rom rekommenderar jag er att besöka Picasso utställningen. Den pågår till den 21 januari 2018.

Comments

  1. Post
   Author
   Roland

   Hej Agneta! Tack för din kommentar. Jag är verkligen glad för att kunna kommunicera med mina svenska vänner på detta sätt och jag hoppas att kontinuerligt kunna utveckla och förbättra bloggen till att bli en info punkt för alla som är intresserade av dessa ämnen. Ha det gott!

 1. Rosario Consoli

  Sei molto bravo Roland, come sempre!
  Mi hai riportato a Roma, una citta’ che amo. Mi hai fatto anche conoscere un po meglio Picasso.
  Tack så mycket!!!
  God Jul e Buon Natale per i tuoi familiari e gli amici italiani che abbiamo in comune!!!

  1. Post
   Author
   Roland

   Grazie Rosario! Tack för att du har kommenterat min artikel. Rom är Rom. Unikt! Och det kulturella utbudet är enormt. Vi önskar dig och din familj en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 2. Åke Lindmark

  Kul att du börjat skriva någon slags blogg på “gamla” dar. Väldigt intressant att läsa och dessutom får det i alla fall mig att fundera på människan och hur livet tar sina outgrundliga vägar… Vem kunde ana när vi satt och repade hemma hos din mamma i källaren, att du skulle hamna i Italien som etablerad konstnär! Det känns stort faktiskt!

  Fortsätt att skriva. Jag tror det är många som tycker det är trevligt att ta del av er vardag.
  Sköt om er!
  Ciao Åke

  1. Post
   Author
   Roland

   Hej Åke! Underbart att du hör av dig på denna sida. Och tack för din uppskattning. Jag håller på att förverkliga “drömmar” på gamla dagar. Det är ju aldrig försent. Detta är ett fantastiskt sätt att hålla min kontakt med Sverige och alla mina svenska vänner. “Svenskheten” i mig går aldrig ur. Jag önskar dig och de dina en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Vi kanske hörs igen innan dess. Jag kommer ju att fortsätta publicera artiklar på denna sida. Ciao!

 3. Travel Alerts

  I do believe all of the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for starters. Could you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 4. Web Design

  I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am lucky to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *