Invigning av 6 ” a secco” målningar i Greccio

Lördagen den 2/12 2017 invigdes 6 målningar i Greccio Kommun målade av konstnärerna Gianni Turina, Enrico di Sisto, Alessandro Melchiorri, Pasquale Potestio, Guido Carlucci och Roland Ekström.
Temat är genomgående den berömda ” solsången” av helige Fransiskus.
Samtliga motiv är målade på cementpannåer, 60×80 cm, och ingår i utsmyckningen av den medeltida kommunen.
Min målning, ”syster Måne och stjärnorna”, har fått en hedersplats vid ingången till det nyöppnade museet.
Ett stort tack till Greccio Komun för förtroendet och till Gianni Turina som oförtröttligt har koordinerat arbetet mellan kommunen och oss konstnärer.

Greccio, 2.000 invånare, är en berömd medeltidsby framförallt tack vare Helige Fransiskus. Han levde här korta stunder av sitt liv och orten blev speciellt känd efter att Fransiskus, den 24 december 1223, lät uppföra världens första, levande julkrubba i en grotta i det lilla franceskanerklostret i Greccio. Mängder av pilgrimer vallfärdade till Greccio för att uppleva händelsen och efter detta blev Greccio ”det nya Betlehem”.

Pilgrimer och turister från hela världen söker sig hit år efter år. Klostret, som fortfarande visar en intressant miljö från 1200 talet, presenterar en permanent utställning med julkrubbor från när och fjärran.
Greccio har under de senaste åren också blivit en viktig kulturort med nutida väggmålningar och skulpturer i den suggestiva medeltidsmiljön.

Min målning

Jag fick i uppdrag att måla ”syster Måne och stjärnorna” från helige Fransiskus berömda verk ”solsången”, ett tema som gav mig omedelbar inspiration.
Jag arbetade snabbt fram en skissmålning på duk i storlek 60×80 cm, samma storlek som originalmålningen skulle vara. Efter att fått min skiss godkänd var jag tvungen att invänta materialet för att komplettera jobbet i min ateljé. Det visade sig vara en tung cementpannå med putsad arbetsyta. Den var för tung att ha på ett vanligt staffli så jag fick arbeta med pannån på ett plant bord.

Kompositionen

Jag valde att placera Franciskus i en oval form och utelämna det klassiska ”Franciskusporträttet”. Jag föredrog istället att porträttera honom med djur med vilka han hade en speciell relation. Dessutom ville jag göra det möjligt för alla franceskaner att kunna känna igen sig i den figuren.
Fransiskus omfamnar månen omgiven av himlens alla stjärnor. Ljuset från hans starka passion kommer underifrån, från jorden, och fyller honom med ljus, i mjuk kontrast mot den stjärnbelysta himlen.

Den gråa ytan var i sig inte speciellt attraktiv men bekväm att teckna på. Jag fyllde i teckningen med svart färg och lät det torka. Ytan svarade bra på ren akvarellteknik men absorberade färgen mycket snabbt. Jag valde lackfärg som material, samma färg som används till husfasader utomhus.
Pannån sög snabbt upp färgen så jag fick ha tålamod att låta färgen suga in ordentligt för att sedan gå över den igen.
Skissen var en förenkling så nu fick jag koncentrera mig på detaljerna.
Till slut bedömde jag att målningen hade fått rätt färgstyrka för att kunna tåla väder och vind några år framöver och kunde leverera den tunga pannån till Greccio.

Lördagen 2/12, kl 15.00 invigdes de 6 målningarna av Greccios borgmästare och Rietis biskop. Dagen var kylig, ca +5 grader och Terminillo berget var snöbeklädd på toppen. Men entusiasmen var stor och när jag fick veta att de valt min målning till museets entré kändes det extra bra med tanke på att jag, som ensam utlänning, fick detta förtroende.

Jag rekommenderar verkligen ett besök i Greccio, i Rieti provinsen, ca 10 mil norr om Rom. Det är en känslofylld resa tillbaka i tiden och den vackra omgivningen kompletterar upplevelsen med en dynamisk effekt.

Comments

  1. Online Writing

    I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *