Ett kort besök i Palma de Mallorca

Ett kort besök i Palma de Mallorca

Så har Giuliana och jag då äntligen satt våra fötter på Mallorca. Närmare bestämt Palma de Mallorca. Anledningen är att äldsta dottern Cissi med sonen Lucas har bosatt sig där. Ingen dålig anledning.

Det är i början av november och vi möts första dagen av moln och kall blåst men det hindrar oss inte från att, som goda turister, kliva på en öppen sightseeing buss för att få en snabb översikt över staden. Tyvärr blåser det kallt så vi flyttar snart in i bussens varma inre. Men vi får ändå en god idé om vad Palma har att erbjuda.

Palma, med drygt 400.000 invånare, vilket antagligen de flesta svenskar redan vet, är en blandning av antikt och modernt.

Cissis lya, en takvåning på 4 våningen med en sagolik utsikt över staden, ligger helt centralt vilket gör våra dagliga promenader mycket bekväma.

Snabbt lär vi oss att hitta i stadskärnan och det är ett stort nöje att söka sig in i ”gatulabyrinterna” i de äldre kvarteren där den genuina atmosfären kan upplevas.
Mycket grönska, gröna parker och lekparker, underbara, gamla träd i enorma dimensioner. Stora och små skulpturer pryder parker och gator och gallerier finns det gott om. Palma är en kulturstad.

S. Maria Katedralen, 1229-1601, är ett mästerverk i gotiskt stil.
Tyvärr erbjuder inte katedralens inre samma rena, konkreta stil som
utsidan. Tungt och överarbetat i all sitt överdåd.

Castello di Bellver (1300 tal) 112 m ö h, ca 3 km från centrum, är

en trevlig bekantskap. Den cirkelformade borgen, i sin gotiska stil,

ligger väl placerad på en kulle med en fantastisk utsikt över staden.

Vi tar oss dit med sightseeingbussen och ger besöket drygt 40

minuter innan vi kliver på nästa buss för fortsättning av rundturen.

Högsäsongen är över men det är ganska mycket folk i rörelse ändå. Det är behagligt att strosa i gränderna och njuta av atmosfären som blir varmare på kvällarna med hjälp av den orangefärgade utebelysningen och gatumusiker av varierande
kvalitet gör sitt bästa för att skapa en vänskaplig stämning utmed trottoarerna.

En dam sitter på en röd pall med ett paraply över huvudet, antagligen som scendekor, och sjunger operaarior med överraskande god kvalitet. Folk stannar till, applåderar och ger små belöningar.

Men det viktigaste är iallafall att få några dagar tillsammans med barnbarnet Lucas. Det finns gott om lekparker i Palma vilket vi tar vara på.

Det är inte svårt att tycka om Palma och vi har mer än ett skäl till att återvända. Temperaturen är i stort sett som i Rom, lite blåsigt men det tillhör ju kuststäder. Folk är tillmötesgående och trevliga. Stadskärnan är lätt att hitta i. Gott om barer, uteserveringar och restauranger medan priserna är förhållandevis höga.

Som sagt, en trevlig bekantskap som vi gärna återvänder till nästa gång vi ska besöka Cissi och Lucas.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *